[kl-bogel] Menunggu perubahan yang tak kunjung tiba - AMANAH terpaksa menggerak langkah

Pelancaran Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) semalam merupakan satu pengisytiharan bagi kita melakukan perubahan kepada susur galur perjalanan kearah mencapai masyarakat dan rakyat yang berpadu, satu-satunya perjuangan yang diusahakan oleh pimpinan kita yang terdahulu khususnya perjuangan YTM Tunku Abdul Rahman dan sahabat-sahabat pemimpin seperti Tun Tan Cheng Lok, Tun Sambantahan dan yang lain-lain yang bersama-sama membentuk Persekutuan Malaysia dari Sabah dan Sarawak.

Bagi sesiapa yang mengamati matlamat AMANAH ianya merupakan perjuangan dan usaha untuk membina hanya satu matlamat iaitu perpaduan di antara semua kaum yang telah berpecah belah kerana dipecah belahkan oleh pemimpin-pemimpin politik yang terdesak untuk mendapat sokongan. Jika kita telek dan kaji dengan serius sebenarnya perjuangan pemimpin kita terdahulu hanyalah satu, iaitu perpaduan kaum yang hakiki.

Jika perpaduan kaum yang hakiki itu tercapai maka mudah bagi siapa yang memimpin untuk membina negara dalam semua bidang, samada politik, ekonomi, sosial dan apa-apa yang diperlukan untuk kehidupan rakyat berbilang kaum. Semuanya ini telah hampir tercapai tetapi sejak hampir 3 dekad dahulu apabila kita dipimpin oleh pemimpin-pemimpin yang tidak mempunyai nilai sebagai pemimpin yang sesuai dengan keadaan negara kita, maka keadaan beransur-ansur mengalami perpecahan mengikut sentimen perkauman yang menebal.

Kemerdekaan dicapai dengan perpaduan di antara semua kaum. Jika tidak ada perpaduan kemerdekaan berkemungkinan tidak akan tercapai. Tetapi dengan ketelusan dan kejujuran bapa-kemerdekaan kita bersama rakan-rakan seperjuangan dari semua kaum kita telah berjaya membina dengan kukuh asas yang terpenting sebelum negara mengisytiharkan kemerdekaan itu.

Ini sahaja sepatutnya di sedari oleh semua pihak yang perpaduan di antara kaum itu merupakan perkara terpenting dan usaha yang pertama untuk dijayakan sebelum apa-apa perancangan boleh di laksanakan. Kita boleh menggubal apa sahaja dasar yang molek-molek, tetapi jika perpaduan di antara kaum itu tidak wujud segala dasar tidak akan mencapai kejayaan.

Walaupun dasar itu hanya untuk kepentingan pembangunan bagi hanya satu bangsa ianya tidak juga akan berjaya tanpa persetujuan dan restu kaum-kaum yang lain di negara ini. Contohnya DEB yang digubal untuk kepentingan Bumiputra bagi membolehkan kaum Bumiputra berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dahulu pun hanya di lancarkan dengan persetujuan kaum-kaum yang lain di dalam negara kita.

Itulah sebabnya BN telah mencapai kejayaan untuk mendapatkan sokongan bulat dari semua rakyat berbilang kaum. DAN itu pun sebabnya kehadziran wakil-wakil pembangkang di dalam dewan-dewan lagislatif kita boleh di kira sebagai 'insignificant'. Walaupun dasar itu ialah khas untuk Bumiputra tetapi pimpinan besar kita telah berjaya mendapatkan sokongan dari pimpinan kaum-kaum lain dan mereka bersama-sama memberikan sokongan terhadap dasar yang murni itu.

Semua kaum bersetuju merapatkan jurang berbezaan ekonomi di antara kaum itu akan membawa negara kearah huru-hara dan kepincangan yang akan merugikan negara keseluruhannya pada masa depan. Semuanya ini merupakan 'wisdom' yang ketara yang ada kepada pemimpin kita khususnya kapada YTM Tunku Abdul Rahman, Tun Razak dan Tun Husein. Nama-nama ini merupakan pemimpin-pemimpin yang berkorban dengan jiwa dan raga mereka tanpa memikirkan kekayaan dan harta yang menimbun untuk keluarga dan sanak saudara mereka.

Tetapi pemimpin selepas era itu tidak berjaya untuk menandingi kesabaran dan pengorbanan mereka , kerana selepas itu pemimpin sudah mula mengendung sekali nafsu untuk membina kekayaan mereka di samping membangunkan negara. Apabila pemimpin sudah ada kepentingan peribadi bermulalah kehilangan kepada nilai dan kualiti kepimpinan kita.

Jika pemimpin seperti Tunku, Razak dan Husein bersara dengan tiada apa-apa kekayaan yang dihimpunkannya pimpinan selepas itu lain pula keadaannya. Pemimpin selepas itu tidak lagi mahu menaiki penerbangan komersial tetapi terbang antara dunia dengan jet-jet eksekutif dan mewarisi kekayaan yang berbillion untuk anak-anak dan menantu mereka.

Di sinilah bermulanya kejatuhan nilai dan moral kepimpinan dan mengasuh rakyat untuk menjadi rakyat yang materialistik dan membiarkan harta kekayaan di kumpulkan dengan apa cara sekalipun waimma dengan rasuah dan salah guna kuasa yang tidak terkawal. Hasilnya kita sedang sama merasakannya sekarang. Politik tidak lagi mampu untuk membina perpaduan rakyat dan pengagihan kekayaan secara 'equitable' tetapi telah meruntuhkan segala institusi penting negara kita sehingga memusnahkan segala sistem unggul yang dibina oleh bapa kemerdekaan dan pimpinan kita yang terdahulu.

Rakyat berpecah belah, perhubungan di antara kaum merupakan zaman yang paling rendah, imej negara pada pandangan masyarakat antarabangsa kita merudum dan pelabur-pelabur asing lebih selesa untuk melabur di negara-negara jiran kita. Negara kita ketinggalan di belakang negara Indonesia, Thailand, serta Vietnam. Semuanya berada di dalam keadaan carca marba dan laungan pimpina kita dengan program transformasi politik dan ekonomi itu hanya tinggal sebagai laungan kosong semata-mata. Masalah yang kita sedang hadapi tidak kebah-kebah sehingga hari ini.

Sekarang ini ramai di antara pemimpin telah di letakan di tempat yang tidak sesuai dengan kemampuan masing-masing kerana ketandusan kepimpinan. Pemimpin utama kita tidak dapat penghormatan masyarakat antarabangsa kerana di zaman teknoloji tanpa sempadan ini semua apa yang berlaku di negara kita di ikuti oleh semua pemimpin dan masyarakat antarabangsa.

Keadaan ini semakin hari kian bertambah ketara. Perbalahan di antara kaum semakin meruncing. Keadaan ini telah diperhatikan oleh pihak yang dikatakan sebagai 'the silent majority' yang selama ini tidak bertindak apa-apa kerana mengharapkan keadaan akan bertambah baik dengan kecerdasan kepimpinan dan kesejukan jiwa pemimpin yang dipertanggungjawabkan. Tetapi keadaan tidak juga bertambah baik malahan bertambah merbahaya. Kumpulan ini tidak lagi rela melihat perpecahan dan perbalahan ini yang akan membawa keruntuhan kepada semua yang telah di asaskan oleh pemimpin kemerdekaan kita.

Justru tertubuhlah apa yang di namakan AMANAH (Angkatan Amanah Merdeka) dengan matlamat membawa kembali rakyat berbilang kaum untuk bersatu seperti yang pernah kita alami dahulu. Amanah mahu bertindak dan melakukan apa yang telah dipandu dan diperjuangkan oleh YTM Tunku Abdul Rahman, Bapa Kemerdekaan kita dan rakan-rakan pemimpin berbilang kaum yang telah membawa kepada pencapaian kemerdekaan dahulu.

Inilah yang akan diperjuangkan oleh Angkatan Amanah Kemerdekaan (AMANAH), badan NGO yang di lancarkan oleh Tengku Razaleigh Hamzah semalam bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin yang mewakili berbilang kaum di negara ini. AMANAH akan melaksanakan matlamat dan tujuan ini dengan meminta semua kaum yang selama ini berdiam diri untuk keluar menunjukan kemahuan kita yang tidak mahu lagi melihat perpecahan ini berterusan.

Sebagai sebuah pertubuhan yang 'non-political' AMANAH akan menjelajah ke seluruh negara untuk mengingati kembali amanah kemerdekaan yang telah di tinggalkan oleh pimpinan terdahulu kepada kita semua. Ini negara kita dan ini hak kita untuk hidup tanpa menggunakan isu-isu rasis yang tidak menguntungkan mana-mana pihak malahan membawa kerugian kepada kita semua.

Kita perlu ingat kita telah merdeka dan kita mesti hidup dalam keadaan merdeka, yang tidak terkongkong dengan isu perkauman yang sempit. Kita mempunyai jiran-jiran yang berbilang kaum. Kita tidak rela berperang dengan jiran-jiran kita. Kita hendak hidup dalam harmonis dalam parameter slogan Muhibbah yang pernah menjadi slogan hidup rakyat berbilang kaum.

Dalam ucapan Tengku Razaleigh semalam, beliau telah mengingatkan kembali kata-kata Tunku Abdul Rahman Putra yang sangat mudah tetapi bertenaga sebagai seorang pemimpin yang penuh dengan 'magnanimity' dan 'finesse' beliau yang tinggi.

Di antara kata-kata YTM Tunku ialah "kalau kita hendak bersatu dalam satu keluarga yang besar, dan hidup di bawah satu bumbung bernama Malaysia kita mesti jujur di antara satu dengan yang lain – Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, Siam dan yang lain – Muslim, Buddha, Hindu Christian dan lain-lain. Kalau kita jujur kita tidak boleh berkata-kata yang akan menyakitkan di antara satu dan yang lain. Kita tidak boleh melakukan perkara yang akan menyentuh perasaan satu dengan lain. Sebagai ahli keluarga yang besar kita mesti membantu di antara satu dengan yang lain. Yang kaya mesti membantu yang miskin dan yang berjaya mesti membantu yang tidak berkesempatan. Barulah kita menjadi rakyat dan negara yang bersatu. Maka kita akan
di hormati oleh dunia…"

Elemen ini lah yang menjadikan kita bersatu dahulu dan dengan kehilangan elemen-elemen bernilai ini lah juga sebabnya kenapa kita sudah sampai keperingkat merbahaya di dalam perhubungan 'intra-kaum' dan 'inter-kaum' di negara ini.

AMANAH lah yang telah menawarkan untuk mengisi 'vacuum' yang terlalu luas sekarang ini AMANAH akan membawa seramai mana rakyat berbilang kaum untuk menujukan bukti yang kita serius untuk memberitahu rakyat yang perpaduan semua pihak itu amat penting jika kita mahu melihat negara kita menjadi sebuah negara yang kukuh dalam semua bidang dan dihormati oleh semua pihak di dalam masyarakat antarabangsa.

Seperkara yang hakiki, pihak AMANAH tidak akan memaksa sesiapa untuk menyertainya kerana badan ini yakin yang apa yang kita harapkan selama ini akan secara lojiknya mampu dicapai jika mendapat sambutan dari setiap peringkat rakyat yang cintakan negara.

Penyertaan beramai-ramai itu akan menjadi kaedah yang paling sesuai secara relatifnya bagi melaksanakan amanah merdeka yang kita warisi kini. Kita mesti merobohkan jurang yang memisahkan kita sesama kita yang di cipta dan digalakan oleh pemimpin setengah pihak yang sedang berusaha untuk membina sikap 'communalistic' di antara kita.

Kita masih belum terlambat untuk memperbaiki keadaan buruk ini. Baka kata Tengku Razaleigh kita tidak boleh lagi tertunggu-tungu , maka kita terpaksa melakukan langkah awalnya sekarang.

It's better late than never.

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

[kl-bogel] Cikgu Zana

[kl-bogel] Rogol Cikgu Syikin

[kl-bogel] Pak Din Dusun