Thursday, July 28, 2011

[kl-bogel] Gambar Kamera 268 Megapixel

http://post-aje.blogspot.com/2011/06/cool-aje-gambar-kamera-268-megapixel.html

          Rilek2,kamera ni tak terjual untuk orang ramai pun.Untuk orang2 astronomi je boleh jumpa kamera ni,itu pon kalau ada la kat Malaysia ni.

          Agak sukar untuk mendapatkan gambar angkasa yang detail menggunakan DSLR yang biasa seperti 15 ke 16 Megapixel.Oleh itu,kamera beresolusi tinggi mesti digunakan untuk mengkaji bintang2 dan angkasa kerana lebih mudah untuk melakukan kajian menggunakan gambar2 beresolusi tinggi ini.Sebab itu gambar2 angkasa yang memang fresh datang dari pusat kajian astronomi gambar besar2 dan cantik2.

Ini antara contoh2 gambar 268 Megapixel menggunakan kamera OmegaCam.






          Terdapat komen yang mengatakan gambar2 yang fresh dari kamera ni tak fit dalam tv 60 inci,bayangkan la macam mana besar dia.Gambar ni pon pas conevert je.

Komen : aku rasa 8 megapixel da lawa da

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment