Tuesday, September 13, 2011

[kl-bogel] Rupanya TV LED belum wujud di Malaysia

5/29/2011 10:13:00 PM  PADLIE  

Ini merupakan berita dua hari yang lalu. Padlie baru je terbaca. Walaupun basi, tapi agak penting kerana berita ni melibatkan hak kita sebagai pengguna. Terang-terang kita ditipu oleh syarikat-syarikat pengeluar televisyen ni.

Sekarang memang zaman orang menggunakan flat panel display. Bermula dengan plasma, diikuti dengan LCD dan kini LED pula menjadi trend... Dah jarang kita lihat televisyen CRT di rumah-rumah.. Kat hospital pun dah guna flat panel.. 

Harga televisyen flat panel ni bukannya murah.. Padlie pernah urus pembelian Plasma 60 inci berharga RM 30 ribu beberapa tahun lalu.. Dua tahun lalu, harga LCD 42 inci pula lebih kurang RM4 ribu. Sekarang harga LED pula lebih kurang tu.. Mahal...

Berdasarkan berita di atas, rupa-rupanya televisyen LED di Malaysia adalah televisyen LCD yang menggunakan backlight LED.. Padlie mati-mati ingat full LED.. Nasib baik tak sempat sambar sebijik lagi.. Dah tahu macam ni, kena bersabar la dulu dan maklumkan kepada kawan-kawan..

Sekarang, kita dah tahu cerita sebenar.. Rasanya baik beli LCD je.. Kualiti hampir sama.. Tak pun, kita tunggu televisyen OLED sampai ke Malaysia nanti.. Baru betul-betul LED..

p/s Agak-agak tsunami yang berlaku baru-baru ni beri kesan tak pada pembangunan teknologi televisyen ni?

Ciao
Posted in: 
Nuffnang Ads

Comments (21)

Sort by: Date Rating Last Activity

assalam...TQVM.rase2 boleh dh nie siasat2 dlu pasal LED tv nie...kdg2 org pakat beli jer...tak kaji dlu...full LED lg jimat tenaga laa kan...TV versi lama tuu letrik kuat gak makan... 
My recent post ►100Penulis - Tutorial Pasang Quantcast Rank
1 reply · active 15 weeks ago
Backlight LED pun dah jimat berbanding LCD.. Tp saya tak pasti sejimat mana.. sebab tukar CRT ke LCD pun macam takde beza je bil elektrik
+1
kyo_9's avatar - Go to profile

kyo_977p· 15 weeks ago

huhu.. 
nak puas hati angkat 3DTV aa bro.. 

My recent post TA Japanese Class
1 reply · active 15 weeks ago
3D TV x semua orang boleh tengok.. Bahaya untuk orang tua dan berpenyakit
0
dududu's avatar

dududu· 15 weeks ago

thanks share info ni . . nsb baik dah tau :)
1 reply · active less than 1 minute ago
sama2... :)
selamat pagi padlie.. 

alhamdullilah.. dgn pengkongsian nie, dapatlah kita berhati2
1 reply · active 15 weeks ago
selamat pagi ayu.. 
betul, sekarang kena hati2 bila nak membeli barang
lor....betul ker nih padlie? kawan pun baru bercadang nak sambar gak satu
1 reply · active 15 weeks ago
itu la.. dah dibawa ke TTPM ni dan menang kes.. 
kalau nak pakai full led, kena tunggu la..
kita tunggu tv AMOLED la..hahaha.. berpinat mata tngok :D
1 reply · active 15 weeks ago
AMOLED guna kat handset je skrg...
erk bahaya btol kalo tak buat survey dulu pasal tv ni kan? tgk2 nak yg lain, dapat yg lain. hoho sadis.
1 reply · active less than 1 minute ago
nk beli apa pun kena survey dulu... dah survey pun still leh kena tipu lg..
alamak Padlie...saya tak taulah hal-hal teknologi baru tv hari ini...tv kat rumah saya nie pun tv lama..tapi entry ini memang memberi info pada saya...dari tak tahu jadi tahu... 
My recent post kek coklat kukus punya pasal
1 reply · active less than 1 minute ago
saya pun ketinggalan gak skrg.. tp kita tau sikit2, jadi la kan...
huhuu.. xyahla nk kejar teknologi sgt ..cukup sekadar mengambil tahu.. dan beli yg dipertengahan.. x terlalu old skool or x terlalu maju.. =) 
My recent post Ku dikejar Memerang
1 reply · active 14 weeks ago
ada org, dia mmg nk up to date sokmo.. 
padlie suka buat value management dulu hehe
ditipu? sakitnya hati.. T.T
dia memang xfull led lg.. led yg ad skrng tu just tuk save pengunaan elektrik je
0
pakcik jan's avatar

pakcik jan· 14 weeks ago

padlie kalau nak beli plasma or lcd, kat mana lebih murah? jusco, carefour or harvey norman?

Post a new comment

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment