[Mcm2Ada] Kisah sebuah sekolah rendah di behrang stesen.


22 April 2010 jam 9.40 malam, aku teringat untuk memasukkan foto guru-guru dan murid-murid Sek.Keb.Kampung Pauh @ Sek.Keb.Dato' Kamaruddin,Behrang Stesen,Perak yang kumiliki dan kusimpan sekian lama. Foto ini dirakamkan pada tahun 1967 ketika aku belajar di darjah 5 sekolah itu. Aku masih ingat lagi wajah dan nama guru yang ada dalam foto itu kecuali dua orang guru pelatih MPSI yang menjalani praktikum di situ. Nama-nama guru tersebut ialah Guru Besar Cikgu Laili bin Abd.Ghafar,Cikgu Noraini, Cikgu Kamaruddin bin Abd.Wahab dan Cikgu Badaruddin. Cikgu Badaruddin adalah guru kelasku Darjah 5.Dia amat baik, termasuk Cikgu Noraini dan Cikgu Kamaruddin manakala Guru Besar Cikgu Laili telah kuceritakan perangainya dalam blogku yang terdahulu. Kami belajar di dewan orang ramai di hujung kampung kerana kelas tidak mencukupi.


Pada tahun berikutnya 1968, kami akan bersekolah di Sek.Keb.Tanjung Malim,Perak untuk menyambung kelas darjah 6. Masalah kelas yang tidak mencukupi menyebabkan hal itu berlaku.Pada masa itu sekolah hanya memiliki satu blok sahaja bangunan itu pun blok kayu tanpa tandas guru dan tandas murid. Murid-murid akan balik ke rumahnya untuk menunaikan hajat. Lebih menyedihkan guru-guru terpaksa berkongsi tandas dengan orang kampung. Aku masih ingat lagi Cikgu Noraini sentiasa memanggil aku untuk membawa sebaldi air sekiranya dia hendak ke tandas orang kampung.


Paling tidak menyeronokkan bila aku dan empat lagi rakanku ke Sek.Keb.Tanjung Malim untuk melanjutkan kelas darjah 6 di sana. Cikgu Mohd.Noor yang garang dan tidak berperikemanusiaan itu adalah faktur ketidakseronokaan itu. Pada masa inilah hanya beberapa orang sahaja yang dapat melanjutkan pelajarannya di kelas darjah 6 di Tanjung Malim,yang lainnya keciciran kerana masalah kemiskinan. Wang tambang bas RM 15 setiap bulan menjadi faktur keciciran itu. Itu belum termasuk belanja poket lagi.

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

[kl-bogel] Cikgu Zana

[kl-bogel] Pak Din Dusun

[kl-bogel] Rogol Cikgu Syikin