Monday, August 1, 2011

[Mcm2Ada] Detect gambar palsu di facebook.


http://janganignore.blogspot.com/2011/07/detect-gambar-palsu-di-facebook.html

Korang mesti ada member2 facebook yang suka sangat guna gambar palsu dijadikan gambar profile.

Yang paling menyampah, kalo diorang mengaku yang tu gambar dia. Bajet korea lah, macam2lah. Walhal , itu adalah gambar model-model korea yang berlambak-lambak. Takkan korang kenal semua model korea kan, lainlah pelakon terkenal, yang tu memang sah-sahlah menipu. Model melayu lagilah korang tak kenal.

Dengan menggunakan google image, kita boleh kesan itu gambar palsu atau tidak. Mungkin ketepatannya bukan 100% tetapi peratus untuk mengetahui gambar itu palsu atau tidak memang ada.

Caranya cukup senang.

1) pergi ke google.com

2) pergi ke images

3) di ruangan search tu, akan ada satu icon camera


4) tekan icon tu, dan masukkan url gambar yang ingin korang scan konon-kononnya

5) korang juga boleh upload gambar tu dari folder komputer korang

6) Bila dah siap search, akan keluarlah gambar yang berkemungkinan sama dengan gambar yang korang upload tadi

7) Kemungkinan untuk menjumpai gambar yang sama adalah tinggi jika gambar yang palsu itu dicuri dari mana-mana website

Encik Ji : kesian kat adik-adik yang kena tipu dek mamat facebook

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment