[kl-bogel] Pertanyaan ASN


Assalamualaikum w.b.t.,
.
Saya ingin bertanyakan mengenai Amanah Saham Nasional (ASN) . Bagaimanakah pengiraan ASN dan apakah perbezaan dengan Amanah Saham Bumiputera (ASB)?
.
Fadil, Jerantut.
.
Wa'alaikumussalam w.b.t.,
.
Terima kasih di atas pertanyaan saudara. Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) merupakan amanah yang ditubuhkan untuk membantu kaum bumiputera di Malaysia. Namun begitu, ramai golongan bumiputera yang tidak mengambil peluang yang disediakan oleh kerajaan ini dan ini menyebabkan matlamat DEB untuk pemilikan ekuiti bumiputera dalam ekonomi sebanyak 30% tidak tercapai.
.
Perlu kita fahami ASB adalah pelaburan tiada risiko dengan dividen tetap tahunan adalah antara 7-9%. Contohnya, jika kita melabur berjumlah RM20,000, kita akan mendapat dividen tahunan sebanyak RM1,400 sekiranya dividen adalah 7%.

Berbanding pula dengan ASN di mana ia merupakan pelaburan berisiko sederhana dan ia dijual dalam unit saham. Biasanya, harga sahamnya adalah sekitar 0.866 sen dan anda boleh melayari http://www.asn.com.my/ untuk mengetahui harga semasa. Keuntungan dividen pelaburan ini diberi dalam unit saham. Sekiranya harga saham 0.866 sen, maka anda boleh mendapat saham sebanyak 23,094 unit saham dengan belian RM20,000 (20,000 / 0.866 ). Apabila keuntungan 1 unit saham adalah 6 sen, maka anda boleh mendapat RM1,385 (23,094 * 0.06 ).

Untuk melabur dalam ASN ini, anda perlu peka dengan keadaan ekonomi semasa. Apabila ekonomi merosot, harga saham ASN adalah jatuh. Contohnya, kenalan saya memberitahu harga saham ASN ini pernah jatuh kepada 0.50 sen pada tahun 2009. Apabila harga saham ini naik 30 sen 1 unit kepada 0.80 sen pada tahun 2010, maka anda boleh mendapat keuntungan sebanyak RM6,900 (23,094 * 0.30) dengan belian saham sebanyak RM20,000 tadi berbanding RM1,385. Hebat bukan?
.
Satu lagi perbezaan antara ASN dan ASB ialah tempoh matang untuk menerima dividen. Di dalam ASB, anda perlu melabur di dalam unit amanah ini sekurang-kurangnya setahun untuk mendapat dividen. Manakala ASN pula, anda boleh membeli sahamnya bila-bila masa sahaja sebelum akaunnya ditutup pada akhir tahun. Cohtohnya, akaun ASNB adalah ditutup pada akhir bulan Disember setiap tahun. Di sini, anda boleh membeli saham tersebut pada November iaitu sebulan sebelum akaun ASNB ditutup.
.
Begitulah cara perbezaan antara ASB dan ASN. Perbezaannya adalah dari segi pemberian utama dividen tahunan serta tempoh pelaburan kepada pelaburnya. Namun begitu, anda harus ingat pelaburan ASN adalah terdedah kepada risiko kerugian kerana harga sahamnya mengalami turun naik. Namun begitu, peratus untuk anda rugi adalah sangat kecil kerana setiap tahun, kerajaan sentiasa mengumumkan pemberian dividen tahunan kepada pencarumnya. Diharap agar maklumat ini dapat menambah informasi kita mengenai pendapatan pasif. Anda boleh layari http://www.asnb.com.my/ untuk mengetahui maklumat lebih lanjut.

Sekian, terima kasih.

"Bersama mengangkat maruah ekonomi bangsa melalui ASNB"


Sumber.
1.www.asnb.com.my

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

[kl-bogel] Cikgu Zana

[kl-bogel] Pak Din Dusun

[kl-bogel] Sasha Isteri Teman