Monday, September 26, 2011

[kl-bogel] Pembedahan menukar jantina pertama di Singapura (1971)

http://arkibnegara.blogspot.com/2011/05/pembedahan-menukar-jantina-pertama-di.html
http://4.bp.blogspot.com/-noAGXw2muZ8/TdEsOjoGlAI/AAAAAAAAA-8/WgV2UyXhPnI/s1600/tukar-jantina1971.jpg
Pada Julai 1971 seorang lelaki Singapura berketurunan Cina berusia 24 tahun telah menjalani pembedahan menukar jantina di Hospital Kandang Kerbau, Singapura. Itu adalah pertama kali pembedahan sedemikian dilakukan di Singapura atau negara serantau. Pembedahan selama 3 jam itu dilakukan oleh 3 orang pakar bedah bernama S.S. Ratnam, Khew Khoon Shin dan R. Sundarason.

Selepas kejayaan tersebut, seorang lagi lelaki berusia 25 tahun turut menjalani pembedahan menukar jantina pada bulan Oktober tahun yang sama.

Nota tambahan:
Pada 1974, doktor S.S. Ratnam telah mengetuai sekumpulan pakar bedah daripada University Of Singapore bagi melakukan pembedahan menukar jantina ke atas seorang wanita berketurunan Cina berusia 24 tahun. Pembedahan yang dianggap unik dan sangat kompleks itu dilakukan dalam 4 peringkat di Hospital Kandang Kerbau. Pada pembedahan peringkat pertama yang dilakukan beberapa bulan lebih awal, zakar tiruan telah dibentuk daripada tisu dan kulit yang diambil daripada bahagian pinggang pesakit. Pembedahan peringkat ketiga yang dilakukan pada Disember tahun itu menyaksikan pasukan pembedahan mengambil masa 90 minit bagi mencantumkan zakar tersebut kepada badan pesakit. Saluran kencing kemudiannya dibentuk semasa pembedahan terakhir beberapa bulan kemudian.

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment