Thursday, September 22, 2011

[kl-bogel] Dubur Saiful Perlu Disiasat: Sperma Masih Baik Selepas 100 Jam Di dalamnya!

Dr McDonald: Kes Anwar, kes tunggal di dunia

Pakar DNA Australia Dr Brian McDonald menyifatkan kes liwat II membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di mana ahli kimia mampu menjumpai DNA dari rektum selepas 56 jam dan ditinggalkan 48 jam lagi secara terbuka, sebagai antara penemuan paling menakjubkan jika keputusan itu boleh dipercayai.

Dr McDonald berkata ia amat jarang sekali berlaku untuk menjumpai sperma selepas 113 jam berada dalam rektum, katanya merujuk kepada satu artikel 1997 yang ditunjukkan kepadanya dua hari lalu oleh pihak pendakwaan.

"Kes itu, bersama-sama dengan kes 1982 (yang sebelum ini menyatakan sperma boleh didapati selepas 65 jam), adalah hanya dua yang pernah didokumenkan. Dalam 99.9 peratus (kes), anda tidak akan dapat mencari sperma selepas waktu sebegitu lama.

"Walau bagaimanapun, kes (Anwar) ini merupakan satu-satunya (yang saya tahu) dalam dunia di mana sperma boleh dikesan selepas 56 jam dan diserahkan kepada ahli kimia dua hari kemudian, di mana anda masih boleh menemui sampel DNA yang baik," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan dari Ramkarpal Singh semasa pemeriksaan-balas hari ini.

Dr McDonald, dua hari lalu bersetuju dengan cadangan yang diajukan oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, berhubung penemuan berkenaan berdasarkan artikel yang bertajuk 'Sexual Assault and Semen Persistence' yang ditulis oleh GM Willot dan JE Ellard.

McDonald berkata sepanjang pengetahuannya dan mengikut beberapa jurnal, DNA yang masih dalam keadaan baik boleh didapati pada sampel yang diperolehi dari rektum selepas lapan jam. -mk

Dr McDonald: Kes Anwar, kes tunggal di dunia

Saksi pakar Molekular Genetesis dari Australia Dr Brian McDoland hari ini terus mempertahankan cadangan bahawa laporan bacaan degradasi profil DNA adalah kritikal.

Beliau yang masuk hari keempat memberi keterangan di kandang saksi kes fitnah liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendirian bahawa sebarang laporan berkaitan degredasi akan menyumbang kepada faktor utama bagi mengesahkan kredibiliti bukti.

Beliau yang diperiksa balas oleh peguam Ram Karpal Singh hari ini mempertikaikan peranan pakar kimia Jabatan Kimia Malaysia (JKM) Dr Seah Lay Hong yang mengabaikan beberapa prosedur standard makmal.

Dalam keterangan Seah sebelum ini kepada mahkamah, beliau mengakui degredasi berlaku pada sampel yang diambil dari dubur pengadu Saiful Bukhari Azlan sekiranya ia terdedah pada persekitaran.

Namun beliau mengambil keputusan mengabaikan penemuan tersebut selain mempertahankan pendirian bahawa degredasi tidak penting selepas profil DNA ditemui.

Ram Karpal kemudian menyoal Brian sekiranya sel sperma boleh bertahan selama 113 jam di dalam rektum.

"Kemungkinan 99 peratus ianya tidak akan berlaku... 56 jam adalah yang paling lama pernah dilaporkan," jawab Brian.


Brian kemudian ditunjukkan semula artikel dalam bahasa Thai yang dikemukakan oleh pendakwa semalam namun beliau mengatakan tidak faham.

Timbalan pendawaraya Datuk Yusof Zainal Abiden semalam mengemukakan artikel kajian antarabangsa bersabit jangka hayat sel sperma mampu bertahan selepas terdedah kepada suhu normal.

Ram Karpal sebelum itu bertanya sekiranya pakar itu bersetuju catatan dalam bahasa Inggeris pada artikel tersebut, namun Brian menyifatkan artikel tersebut tidak ada kredibiliti dan musykil bagaimana ianya boleh dijadikan rujukan mahkamah.

Brian tetap mempertahankan kredibiliti beliau sebagai pakar ujian DNA selain membacakan keterangan Mahkamah Rayuan Australia mengatakan beliau adalah seorang saksi yang benar.

Beliau kemudian menolak cadangan bahawa beliau berhasrat mengelirukan mahkamah berhubung ujian AP yang dilakukan Dr Seah dan menjelaskan sekiranya laporan dibuat, ianya dapat dibandingkan dengan kesasteraan perubatan.. -tvsnews




Ulasan GB

GB sudah mengulas hal ini di SINI. Petikan:

Di dalam usaha untuk membuktikan pertuduhan liwat ke atas Anwar, pihak pendakwa berhempas pulas mereka dan mencipta "bahan-bukti" yang akhirnya terdedah mempunyai banyak kekurangan. "Fakta dan kebenaran" tidak dapat dicipta atau dihapuskan bersesuaian dengan teori ilmu Fizik "Matter can neither be created nor destroyed". Kebenaran tetap kebenaran dan kebatilan tetap kebatilan. Sebutir mutiara tetap sebutir mutiara walau disaluti dengan kaca, dan kaca tetap kaca tak berharga walau disaluti emas paling bercahaya.

Mana mungkin tiga calitan yang ditanda B7, B8 dan B9 sebagai "masih baik" di kawasan dubur pengadu selepas 100 jam? Ada apa yang istimewa di duburnya? Ada botol kedap udara dan kalis pencemaran atau ada mesin penyejuk beku di dalamnya?

Bahan bukti yang direka-reka tidak mempunyai nilai apa-apa. Di sini kelemahan barisan Pendakwa paling ketara. Samada bahan bukti sebenar itu anda temui, atau anda tidak boleh teruskan tuduhan. Anda tidak boleh dan tidak akan dapat merekacipta bahan bukti. Manakan sama diantara mutiara dengan kaca.

Itu sebab di dalam Islam ada Qazaf. Jika tiada saksi, maka kes digugurkan sekalipun "kejadian itu" munkin berlaku. Islam tertegak dengan kebenaran dan keadilan.


Dan kaedah pengesahan sesuatu fakta kebenaran di dalam satu-satu kajian saintifik hendaklah berdasarkan kepada sesuatu penemuan yang berulang. Kejadian-kejadian atau penemuan-penemuan yang di luar kebiasaan hendaklah diketepikan dan tidak boleh disandarkan untuk dianggap sebagai "fakta" atau di dalam penciptaan sesuatu teori, malah sesuatu "hipotesis" pun adalah dianggap tertolak jika penemuan-penuemuan tidak menujurus secara majoriti untuk membukti ia sebagai benar.

Hanya pendakwa dah ahli kimia Malaysia sahaja yang bersandarkan kepada kes yang "luarbiasa" yang sebenarnya mereka menciptanya sendiri! Itulah hakikatnya.

5 comments:

View Comments/Post a Comment

5 comments:

zairil said...

Persoalannya sekarang, apa nak dibuat dengan Doktor-doktor kat jabatan Kimia Malaysia? Prosedur tak ikut....main hentam saja. Tidak ada etika kerja langsung. Buang saja mereka ni.

Jadinya, kalau ada kes-kes seumpamanya....ada kemungkinan orang yang tak bersalah akan menerima hukuman dengan tidak adil. Ini satu penganiayaan.

Ini baru DNA, belum lagi forensik yang lain.

September 22, 2011 7:22 PM
Anonymous said...

mc donald nie macam tak tau pulak kat mesia nie apa yg gerombolan sumuanya ajaib & luarbiasa kalau guiness book record nak catat penuh buku hal ajaib mesia saja

September 22, 2011 7:31 PM
batu pelangi said...

Inilah akibatnya bila memohon kerja
melalui "cable".Tiada kelulusan yang
betulx berkelayakan tapi dapat
menjawat jawatan.Boleh dikatakan
disemua jabatan kerajaan berlaku
fenomena ini.Syabas negaraku!

September 22, 2011 7:54 PM
Waris said...

Dalam jubor dia ada peti sejuk kot? Lawak sungguh...

September 22, 2011 8:51 PM
Anonymous said...

sejarah pun boleh diubah dengan segera macam mee segera inilah malaysia ku pemerintahnya bekas anak cucu tali barut british.

September 22, 2011 8:52 PM

Post a Comment



--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment