Monday, August 1, 2011

[Mcm2Ada] Tutorial Masukkan Lagu Dalam Entri

Tutorial ni direkues oleh pembaca blog ScaniaZ ni.

Macam mana nak masukkann lagu kat post macam ni?

Macam best je kan? So, untuk entri kali ni aku akan ajar tutorial letakkan lagu macam tu dengan cara yg agak mudah. Ikuti step2 berikut:

Step 1: Kecikkan saiz MP3 anda.

Gunakan software ni untuk force file MP3 anda drpd stereo ke mono. Dengan tu, saiz MP3 anda akan jadi kecik dan memudahkan lagu anda dibuffer semasa diplay.


Dah kecikkan, right click file MP3 tersebut dan masukkan information artist dan title lagu. Ini supaya tajuk lagu dan artis akan muncul semasa mp3 tersebut diplay.




*Step 1 adalah optional. Just utk kecikkan saiz mp3 je. Taknak buat pon takpe.


Step 2: Upload file MP3 anda di dropbox.com

Create akaun dropbox anda dengan percuma. Upload file mp3 yg anda mahukan di "public folder". Dah upload, ambil pilihan "copy public link".



Step 3: Copy code dan paste ke Edit HTML

Step seterusnya, copy code player berikut dan paste di Edit HTML post blog anda.

<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://dl.dropbox.com/u/12853569/Mp3/player.swf" id="audioplayer1" height="24" width="290"> <param name="movie" value="http://mustafastc.fileave.com/player.swf">
<param name="FlashVars" value="playerID=1&amp;soundFile=[url-mp3-anda]">
<param name="quality" value="high">
<param name="menu" value="false">
<param name="wmode" value="transparent"></object>

Gantikan url-mp3-anda dengan url mp3 yg anda dah copy dari "copy public link" tadi.

Selesai sudah, bleh la preview untuk tengok hasilnya..Gud Luck!

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment