Sunday, August 21, 2011

[Mcm2Ada] Isu Halal Haram Golden Churn Creamy Butter (BRUNEI vs BADAN PENGESAHAN HALAL LAIN vs JAKIM)

Golden Churn Butter Creamy

Inilah rupa Butter Golden Churn Creamy Butter yang mampu membuat kek-kek anda khasnya kek lapis sedap dan moist. Penggunaan butter especially brand Golden Churn Creamy Butter ini sememangnya menjadi resepi istemewa ketika nak raya. Anyway, bukan perkara itu yang nak sentuh, baru-baru ni Jabatan Kemajuan Islam Malaysia atau widely and famously known as JAKIM telah mengeluarkan statement dimana , Golden Churn Creamy Butter tidak halal kerana mengandungi DNA babi. Well, bukan sesuatu perkara yang baru untuk mentega atau butter yang mengandungi babi, dah banyak product yang mengandungi babi, tapi statement dari JAKIM yang mengatakan Golden Churn Creamy Butter ini mengandungi babi mmg mengejutkan ramai pihak.

Tetapi, saya agak keliru dengan kenyataan JAKIM iaitu mereka telah mendapat pengesahan dari wakil syarikat Ballantyne bahawa status itu tidak halal sedangkan di website Ballantyne itu sudah terang lagi telah menyatakan bahawa produk mereka halal dan telah medapat certification dari banyak badan.

I can reassure all our valued customers and consumers that both Ballantyne factories in Australia & New Zealand are Certified Halal by Halal certification authorities for all our butter brands we produce and distribute. – Andrew Ballantyne ,Executive Chairman , K.L.Ballantyne Pty Ltd

Apa yang saya suka adalah kenyataan dari Regional General Manager ini, he has firm and belief that the butter is indeed halal

While the company, Ballantyne Food Pty Ltd, respects the decision of the state religious authorities to prohibit the consumption of the product by Muslims, it remains convinced that the product is Halal.

Ballantyne regional general manager Hemmat S Nasrallah yesterday pointed out that they had no problems with Islamic authorities of foreign countries such as Brunei and Singapore.

Although he confirmed that the company would take back any products upon request, he also told reporters: "No way will I cover up the Halal logo. I'd rather make more losses with what we are doing now (removing the product), then to cover the logo, because that would be seen as an 'admission' that the butter is not Halal."

perkara menjadi lebih kelakar bilamana badan sijil penghalalan di brunei tak jumpe pun DNA babi pada butter yang sample nya di ambil dari Malaysia dan dari beberape neighbouring countries

"After evaluating the reports made by the Department of Scientific Services, Ministry of Health, Brunei Darussalam, which analysed 17 samples collected from all four districts in this country, including samples from a neighbouring country, the result of the analysis on all samples have shown that Golden Churn Pure Creamery Butter is free from pig DNA," read the statement issued yesterday.

Tak mahu la nak sentuh panjang pasal isu halal JAKIM ini yang bagi saya semua nya macam kelakar bila statement keluar tu tak de hala tuju, dulu kes Simplysiti sekarang Golden Churn Creamy Butter. Apa yang pasti, semua badan halal ini mempunya sistem cek yang sangat berbeza dan kan elok kalau badan halal satu dunia ni ade mesyuarah dan tentukan sistem apa nak di gunakan untuk cek status halal haram sesuatu makanan.

p/s : Dulu masa saya di United Kingdom, orang putih sangat particular dengan apa yang ada dalam bahan makanan mereka. Susah nak percaya dahulu mereka pernah ban satu Choclat Bar yang tiada tanda 'V' untuk vegan selama beberape waktu sehinggalah pengeluar coklat berkenaan akur dan ubah balik ingredient coklat bar tersebut free from any animal fat dan sesuai untuk 'vegetarians'.

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment