[kl-bogel] 9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)

Saya rasa kebanyakan kita pernah dalam hidup saya stesen keretapi yang agak pelik - terutama sejak anda - seorang pengembara gemar. Apabila anda berada di tempat yang luar biasa dan aneh, yang atas sebab tertentu yang dipanggil "stesen", semua rutin biasa, semua prosedur yang mengambil masa anda apabila anda pergi dalam perjalanan (dan juga, sebagai contoh, jadual belajar, cuba untuk menyelesaikan sama ada anda perlu menempah tiket anda terlebih dahulu dan semua seperti itu) entah bagaimana kemudian menjadi latar belakang. Ya, terdapat juga stesen-stesen yang mampu membuat kita kebimbangan serius terhadap kebajikan dan keselamatan kita. Tetapi ini hanya salah satu daripada sebab-sebab yang kita semua suka mengembara dunia!

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)

Beberapa stesen-stesen ini tidak akan melihat daripada tempat dalam mimpi buruk yang paling dahsyat. Tetapi mungkin seseorang yang mereka hanya memberi inspirasi kepada anda untuk pelancongan? Sesetengah stesen, tentu saja, hanya yang berbeza seni bina pelik atau terletak di tempat yang aneh. Sama ada cara, kami cadangkan anda melihat stesen keretapi pelik di dunia.

1. Stesen Brokenhaymer Warta, Frankfurt. Saya rasa, untuk memutuskan untuk melakukan perjalanan dengan apa-apa stesen, anda memerlukan rasa lucu yang dicemburui. Tidak mencadangkan mempertaruhkan mereka yang terdedah kepada serangan panik atau takut kereta api kerana dia dapat keluar dari landasan. Walau bagaimanapun, di sisi lain stesen agak mengingatkan stesen dari filem-filem Harry Potter, bukan?

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)2. Michigan Central Station, Detroit. Ia dibina pada tahun 1913. Michigan Central Train Station adalah sebuah bangunan ikonik. Sekarang, bagaimanapun, ia adalah di bawah ancaman perobohan kerana usang dan apa yang perlu dibaiki dalam apa-apa objek yang besar adalah tidak benar. Secara umum, yang datang ke kepala saya, walaupun dalam yang cenderung untuk kesan era luar ke tempat di stesen keretapi seperti istana?

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)3. Stesen Keretapi Nordpark, Innsbruck, Austria. Nordpark stesen sebenarnya terdiri daripada empat stesen, setiap individu yang direka, tetapi pada masa yang sama reka bentuk pandangan mereka muncul sebagai satu. Ia adalah sebuah bangunan rasa futuristik, seolah-olah datang dari filem tentang masa depan. Designer projek itu Zaha Hadid.

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)4. Stesen Keretapi St Louis Union, Missouri. Ia dibina pada tahun 1894 dan pada masa yang dianggap sebagai salah satu stesen keretapi paling sibuk dan terbesar di dunia. Pada tahun 1980 ia bertukar menjadi sebuah hotel mewah yang lebih dikaitkan dengan seni bina khayalan.

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)5. Columbus Stesen Keretapi, Toronto. Ia dibina pada tahun 1895, tetapi ditutup pada tahun 1930. Kini bangunan itu dijalankan pemulihan dan jabatan api Ohio. Bangunan ini telah dibina dalam mengingatkan gaya sangat pelik campuran seni bina berbeza trend. Entah bagaimana ia mengingatkan kilang lama dengan kebolehan sesetengah orang Cina. Bangunan aneh, tetapi sangat indah.

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)6. De Atocha stesen keretapi di Madrid. Ia telah dibina semula pada tahun 1892 selepas kebakaran itu Alberto de executioners Elissanom dan Gustave Eiffel, itu pengarang Menara Eiffel arkitek sendiri. Pada tahun 1992, pembinaan stesen-stesen adalah taman botani, yang pada hari ini boleh berbangga dengan mempunyai lebih daripada lima ratus spesis tumbuhan dan haiwan. Bunyi pelik - Zoo Station di dalam bangunan, jangan anda berfikir?

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)7. Stesen keretapi pusat di Stockholm. Ini adalah titik persilangan semua laluan metro di Stockholm. Terdapat juga galeri seni mural terpanjang dengan keindahan menakjubkan. Stesen ini terletak di dalam kubur bawah tanah asli bawah tanah.

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)8. Stesen Expo, Singapura. Designer projek itu Norman Foster. Stesen ini dibina pada tahun 2000. Dalam bentuk ia semakin menyerupai sebuah UFO. Bumbung aneh harus mencerminkan sinar matahari, tidak membenarkan udara di dalam bilik untuk mengalami panas lampau. Tidak idea yang buruk, kerana ia seolah-olah!

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)9. Travel terowong bawah tanah di Shanghai, China. Ini mungkin perkara yang paling rendah dan paling pelik dalam dunia pelancongan. Mentol kalimantang, warna liar dan perasaan umum kecelaruan Psychedelic. Terowong yang panjang hanya 647 meter dan terletak di bawah Huanpu sungai. Jika anda tidak takut gayat - Selamat Datang!

9 kebanyakan stesen keretapi pelik di dunia (10 pics + teks)

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.
To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com
To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en
Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

[kl-bogel] Cikgu Zana

[kl-bogel] Rogol Cikgu Syikin

[kl-bogel] Pak Din Dusun