Saturday, June 18, 2011

RE: [kl-bogel] FW: IF YOU AGREE PLEASE FORWARD.

Keh keh keh....

Cakap M'sia, diaorg pon tak tau...

Kalau cakap Indon @ S'pore baru diaorg kenal....

Apa citer plak tu?

 

-----Original Message-----
From: kl-bogel@googlegroups.com [mailto:kl-bogel@googlegroups.com] On Behalf Of Utusan Sayap
Sent: Saturday, 18 June 2011 10:18 PM
To: kl-bogel@googlegroups.com
Subject: Re: [kl-bogel] FW: IF YOU AGREE PLEASE FORWARD.

 

Green Max,

Aku setuju. Aku pernah berada di Milan sebulan..taraf hidup di sana

nampak tak lah tinggi sgt..tp perbelanjaan harian agak tinggi. Nak

cari brg harga 1 euro pon payah. Key chain cikai pon dh 3 euro satu.

Baju t-shirt mcm yg pasar mlm pon dh 15 euro. Ishh So kesimpulan nya,

Walau di mana anda merantau sekali pun..akhir malaysia tempat

terbaik..

Satu lg pengaruh Tun Dr Mahathir mmg kuat..mmg kita dihormati di

serata dunia. Sebut aje KLCC,sume mat saleh tabik. Kat Milan pon takde

mcm tu.

 

On 6/18/11, ThE gReeN MaXx <maxs3x@gmail.com> wrote:

> SEKADAR untuk pengetahuan..

> Saya ni pernah tinggal di UK selama 1 tahun sebulan,, memang benar apa yang

> dikatakan oleh mereka yang komen dibawah...tentang life in UK,, tetapi

> adakah mereka tahu keadaan hidup orang asing yang tinggal di UK? soal income

> taxnya, soal kehidupan bersama org UK, soal Harga sebuah rumah dan

> sewanya,,, soal tambang pengangkutan di sana, soal undang -undangnya,

> pokoknya banyak lagi untuk kita bandingkannya... Sedangkan Orang UK sendiri

> mengeluh terhadap cara pemerintahannya, inikan pula kita sebagai orang

> luar,,, Kehidupan mereka hanya lah bergantung kepada kemahiran meraka dan

> tergantung kepada gaji mingguan,,

> 

> Kehidupan saya selalu merantau, ini kerana kerja saya,, buat masa ni saya

> berada di Arab saudi,,, kerja ,, sudah 1 tahun 2 bulan,,

> 

> bagi saya untuk di bandingkan soal kehidupan,,,, MALAYSIA adalah sebuah

> negara yang terbaik sekali,, dan perlu diingat Orang malaysia yang tinggal

> di Luarnegara memang dihormati oleh negara luar,,,, sebabnya kerana TUN Dr

> MAHATHIR MUHAMMAD

> 

> 2011/6/17 kimi wazer <kimiwazer@gmail.com>

> 

>> bagi aku la... tak kesah Rm or Pound, kalau kat UK gaji bayar ikot pound,

>> so elok la kite bandingkan ikot nilai matawang tempatan, kite kena kira

>> ikot

>> ratio gaji purata dengan barang. contoh. contoh la, harga ayam baru 3

>> pound

>> la seekor. di malaysia rm20, kalau gaji seorang rm100 dan di UK juga

>> 100pound, maknanye di UK hanya perlu bayar 3 pound sahaja dari gaji, kalau

>> dimalaysia perlu bayar RM20. sedangkan itu barang tempatan. maknaya, orang

>> UK hanya perlu keluarkan perbelanjaan untuk beli ayam hanya 3% dari gaji

>> mereka dan di malaysia 20% dari gaji mereka. so mana lebih tinggi? tak

>> perlu

>> buat tukaran matawang sebab tu barang tempatan dan bukan barang import

>> yang

>> perlu kira tukaran matawang dan cukai. kalau nak kira tukaran matawang

>> memang la kita ni kira lagi murah. tp cube kire ikot ratio gaji di

>> malaysia.

>> di UK ternyata lagi murah.

>> 

>> 2011/6/17 mohd hatta <mrocean666@gmail.com>

>> 

>>> owh mcm tu citenye.... mmg aku ni tak penah pegi uk nun...kalau ulu klang

>>> tu mmg dah jadi tempat bermain aku la....uk tu tak lagi sebab aku pon

>>> bukan

>>> la org berduit mcm korang yg g sane tu...tu pasal la aku tanye....bukan

>>> sebab aku bodoh tapi aku nak tau....korang ni cepat je nak

>>> melenting...sume

>>> nak kene dgr hujah korang...hujah org lain kau tolak tepi je....so kau pk

>>> sendiri la...

>>> 

>>> 2011/6/17 <mantoya.ems@gmail.com>

>>> 

>>> Kesimpulannya taraf idup dmsia nie dh melampau gilerr sbb xde

>>>> penguatkuasaan dr kerajaan.....sbb tu negara kafir tp kebajikan sosial

>>>> dijaga secara professional tp msia nama jea negara islam tp

>>>> hampehhhh!!!!

>>>> Generasi muda kita dh ramai sgt y merantau dan duduk d negara2 kafir so

>>>> dorg

>>>> leh wat perbandingan taraf idup d msia ni cm mana! Menteri2 msia ni pn

>>>> tau

>>>> psal hal tu tp depa peduli apa sbb gaji n elaun depa byk dan ckup byk

>>>> utk 5

>>>> keturunan akan dtg! So p mampus laaa dgn rakyat!

>>>> 

>>>> Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

>>>> ------------------------------

>>>> *From: *Taipan™ jeffree76a@gmail.com

>>>>  *Sender: *kl-bogel@googlegroups.com

>>>> *Date: *Fri, 17 Jun 2011 08:09:13 +0800

>>>>  *To: *<kl-bogel@googlegroups.com>

>>>> *ReplyTo: *kl-bogel@googlegroups.com

>>>>  *Subject: *Re: [kl-bogel] FW: IF YOU AGREE PLEASE FORWARD.

>>>> 

>>>>  xleh nak banding harga convert bro.. kat sana gaji 600 pound dah bleh

>>>> hidup xpyah serabut kepala nak wat part time cari duit lebih sbb belanja

>>>> pun

>>>> murah ikut rate sana.. klu kat M'sia 600 sebulan for sure klu pegi kat

>>>> tv3

>>>> bleh masuk BersamaMu.. tp apa pun kta org ujan emas dinegeri org ujan

>>>> batu

>>>> di negeri sendiri.. lebih baik di negeri sendiri.. walaubagaimanapun

>>>> something must be done here berapa lama lgi asyik nak kena hujan batu

>>>> jer

>>>> bila lgi nak merasa ujan emas ni.. so pikir2kan lah. majulah sukan utk

>>>> negara. hohoho..

>>>> 

>>>> 2011/6/17 Red_buttErFly <faridahmhussin@gmail.com>

>>>> 

>>>>> mahal..mahal..mahal..

>>>>> ntah2 ayam2 tu diorg import dr mesia kot..tu yg jadi mahal! :)

>>>>> 

>>>>> On 6/16/11, mohd hatta <mrocean666@gmail.com> wrote:

>>>>> > sekor ayam jadi rm15...murah ke mahal kalau kat mesia??

>>>>> >

>>>>> > 2011/6/16 Red_buttErFly <faridahmhussin@gmail.com>

>>>>> >

>>>>> >> rm60++

>>>>> >>

>>>>> >> On 6/16/11, mohd hatta <mrocean666@gmail.com> wrote:

>>>>> >> > 10pound convert duit mesia berape?

>>>>> >> >

>>>>> >> > 2011/6/16 Red_buttErFly <faridahmhussin@gmail.com>

>>>>> >> >

>>>>> >> >> in between

>>>>> >> >>

>>>>> >> >> On 6/16/11, Hisham <hisham@soem.sharp-world.com> wrote:

>>>>> >> >> > MEMANG BETUL SGT… PERNAH MELANCONG 20 HARI KAT SANA DAH DAPAT

>>>>> RASA

>>>>> >> >> > APA

>>>>> >> >> > YG

>>>>> >> >> > DITULIS DISINI… AYAM 4 EKOR BLH DPT DGN 10 POUND SAJA…

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > Satu masa dulu,adik aku pernah menetap di UK selama lebih

>>>>> setahun.

>>>>> >> Tapi

>>>>> >> >> adik

>>>>> >> >> > ipar aku duduk situ dah lama,dekat 6 tahun.Duduk situ,kerja

>>>>> bukannya

>>>>> >> >> kerja

>>>>> >> >> > besar,kerja pun chef kecil-kecilan dekat restoran.Adik aku

>>>>> >> >> > pulak

>>>>> >> >> > kerja

>>>>> >> >> jadi

>>>>> >> >> > baby sitter.Gaji,takde la besar, tak sampai pun seribu pound

>>>>> >> >> > tak

>>>>> >> >> > silap

>>>>> >> >> > aku...tapi...

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 1. Baju kat sana 3 pound. Kat Malaysia baju2 tu hanya dijual di

>>>>> >> >> > Pavilion,KL.Baju orang kebanyakan di UK ,baju orang kaya di

>>>>> Malaysia

>>>>> >> >> > .

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 2. Kasut Lacoste kat sana 20 pound.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 3. Sewa bilik ada dapur 200 pound.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 4. Transportation,takde,naik bas,naik tube,satu hari punya

>>>>> >> >> > tiket

>>>>> 5

>>>>> >> pound

>>>>> >> >> > unlimited ride.Tak payah tunggu lama, paling lama tunggu bas,5

>>>>> minit

>>>>> >> >> > 2

>>>>> >> >> bijik

>>>>> >> >> > datang.Naik tube tak pernah rasa tak selesa.Ada Oyster

>>>>> kad,senang nak

>>>>> >> ke

>>>>> >> >> > mana-mana.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 5. Pegi Asda ke Tesco ke, beli barang dapur,satu troli 20

>>>>> pound.Lepas

>>>>> >> >> untuk

>>>>> >> >> > seminggu.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 6. Tak pernah rasa nak beli kereta sebab membazir, orang kaya

>>>>> >> >> > berlagak

>>>>> >> >> aje

>>>>> >> >> > pakai kereta ke mana-mana.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 7. Jalanraya sesuai untuk bawak basikal.Adik ipar aku, main

>>>>> >> >> transportation

>>>>> >> >> > dia,basikal,undang-undang...wajib pakai helmet.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 8. Tambang tube nak ke airport...3 pound.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 9. DVD ori sekeping 3 pound.Aku beli Ice Age 1 dan 2 boxset 6

>>>>> pound.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 10. Apa-apa barang pun mcm pakaian, tak puas hati dengan

>>>>> >> >> > produk,

>>>>> >> >> > boleh

>>>>> >> >> > pulangkan dalam tempoh 30 hari, takde banyak soal asal simpan

>>>>> resit

>>>>> >> dan

>>>>> >> >> tag

>>>>> >> >> > tak dicabut.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 11. Dan aku malas nak cerita pasal Black Friday dan sale musim

>>>>> >> panas...

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > 12. Bayangkan anda mampu beli kereta Mercedes second hand

>>>>> cash...

>>>>> >> dengan

>>>>> >> >> > hanya mengeluarkan 500 pound. Sini? Hutang 5 tahun untuk bayar

>>>>> kereta

>>>>> >> >> second

>>>>> >> >> > hand.. kereta di UK tidak ada value sangat kerana...

>>>>> pengangkutan

>>>>> >> >> > awam

>>>>> >> >> > membuatkan kereta tidak relevan dan penting dalam

>>>>> hidup.Perkhidmatan

>>>>> >> >> teksi

>>>>> >> >> > adalah sesuatu perkhidmatan premium sebab teksi tidak

>>>>> >> >> > diperlukan

>>>>> >> sangat.

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > Bila dia balik Malaysia,

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > ......kerja mesti kena ambik overtime, kalau tak duit tak

>>>>> >> >> > cukup.

>>>>> >> Barang

>>>>> >> >> > makanan sekali pegi beli Rm200.Nak pegi beli barang pun susah

>>>>> sebab

>>>>> >> >> public

>>>>> >> >> > transport susah. Apa yang Ismail Sabri Yaakob pelik macam mana

>>>>> RPK

>>>>> >> boleh

>>>>> >> >> > hidup mewah kat UK kalau orang Malaysia yang kerja dia waiter

>>>>> kedai

>>>>> >> >> > makan

>>>>> >> >> > dekat Malaysia Hall pun boleh hidup senang kat sana? Adik ipar

>>>>> aku

>>>>> >> balik

>>>>> >> >> > sini, sambil hisap rokok dengan aku dia tanya aku, "Apasal

>>>>> >> >> > hidup

>>>>> kat

>>>>> >> >> > Malaysia ni susah sangat?"

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > Lagi la pelik bila menteri tanya apasal ramai orang lebih gemar

>>>>> >> migrate

>>>>> >> >> ke

>>>>> >> >> > negara lain... Tukang sapu pun boleh hidup senang kat UK .

>>>>> >> >> > Marah

>>>>> >> >> > pulak

>>>>> >> >> > diorang bila rakyat mempersoalkan "Kenapa menteri mampu hidup

>>>>> mewah

>>>>> >> kat

>>>>> >> >> > Malaysia ,layak ke diorang?"

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > IF YOU AGREE, Pass On

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > IF YOU DON'T AGREE, THEN YOU MUST BE ONE OF THE CRONY

>>>>> >> >> > IF YOU DELETE, THEN YOU ARE A CHICKEN...AND DON'T BLAME THE

>>>>> HARDSHIP

>>>>> >> IN

>>>>> >> >> > YEARS TO COME

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >  ;

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >> > --

>>>>> >> >> > You received this message because you are subscribed to the

>>>>> Google

>>>>> >> >> > Groups

>>>>> >> >> > "kl-bogel" group.

>>>>> >> >> > To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>>> >> >> > To subscribe or unsubscribe at

>>>>> >> >> > http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>>> >> >> > For more options, visit this group at

>>>>> >> >> > http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>>> >> >> > Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>>> >> >> >

>>>>> >> >>

>>>>> >> >> --

>>>>> >> >> You received this message because you are subscribed to the

>>>>> >> >> Google

>>>>> >> Groups

>>>>> >> >> "kl-bogel" group.

>>>>> >> >> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>>> >> >> To subscribe or unsubscribe at

>>>>> >> >> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>>> >> >> For more options, visit this group at

>>>>> >> >> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>>> >> >> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>>> >> >>

>>>>> >> >

>>>>> >> > --

>>>>> >> > You received this message because you are subscribed to the Google

>>>>> >> > Groups

>>>>> >> > "kl-bogel" group.

>>>>> >> > To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>>> >> > To subscribe or unsubscribe at

>>>>> >> > http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>>> >> > For more options, visit this group at

>>>>> >> > http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>>> >> > Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>>> >> >

>>>>> >>

>>>>> >> --

>>>>> >> You received this message because you are subscribed to the Google

>>>>> Groups

>>>>> >> "kl-bogel" group.

>>>>> >> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>>> >> To subscribe or unsubscribe at

>>>>> >> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>>> >> For more options, visit this group at

>>>>> >> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>>> >> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>>> >>

>>>>> >

>>>>> > --

>>>>> > You received this message because you are subscribed to the Google

>>>>> Groups

>>>>> > "kl-bogel" group.

>>>>> > To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>>> > To subscribe or unsubscribe at

>>>>> > http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>>> > For more options, visit this group at

>>>>> > http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>>> > Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>>> >

>>>>> 

>>>>> --

>>>>> You received this message because you are subscribed to the Google

>>>>> Groups "kl-bogel" group.

>>>>> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>>> To subscribe or unsubscribe at

>>>>> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>>> For more options, visit this group at

>>>>> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>>> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>>> 

>>>> 

>>>> --

>>>> You received this message because you are subscribed to the Google

>>>> Groups

>>>> "kl-bogel" group.

>>>> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>> To subscribe or unsubscribe at

>>>> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>> For more options, visit this group at

>>>> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>> 

>>>> --

>>>>  You received this message because you are subscribed to the Google

>>>> Groups "kl-bogel" group.

>>>> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>>> To subscribe or unsubscribe at

>>>> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>>> For more options, visit this group at

>>>> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>>> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>>> 

>>> 

>>>  --

>>> You received this message because you are subscribed to the Google Groups

>>> "kl-bogel" group.

>>> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>>> To subscribe or unsubscribe at

>>> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>>> For more options, visit this group at

>>> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>>> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>>> 

>> 

>>  --

>> You received this message because you are subscribed to the Google Groups

>> "kl-bogel" group.

>> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

>> To subscribe or unsubscribe at

>> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

>> For more options, visit this group at

>> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

>> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

>> 

> 

> --

> You received this message because you are subscribed to the Google Groups

> "kl-bogel" group.

> To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

> To subscribe or unsubscribe at

> http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

> For more options, visit this group at

> http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

> Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

> 

 

--

Sent from my mobile device

 

--

You received this message because you are subscribed to the Google Groups "kl-bogel" group.

To post to this group, send email to kl-bogel@googlegroups.com

To subscribe or unsubscribe at http://groups.google.com.my/group/kl-bogel/subscribe

For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/kl-bogel?hl=en

Sebarang email pertanyaan, hantar kepada abangmod@gmail.com

No comments:

Post a Comment