[kl-bogel] RE: Di sebalik kematian Beng Hock

 

 


From: EzYmOneY [mailto:rizal.jalil@gmail.com]
Sent: Friday, 6 May 2011 9:46 AM
To: kl-bogel@googlegroups.com; kl_bogel@googlegroups.com; Makhtar, Mahadir: Mr.
Subject: Di sebalik kematian Beng Hock

 

telus konon....  DAP salah guna kuasa.... ni baru satu negeri kalau depa perintah malaysia... lagi teruk lah jawabnya....

 

Di sebalik kematian Beng Hock

Oleh NURUL ANUAR KARI

Seorang LELAKI cuba menghalang kenderaan dinaiki Pengarah Bahagian Perundangan dan pendakwaan SPRM, Datuk Abdul Razak Musa, selepas kes perbicaraan kematian Teoh Beng Hock di Shah Alam, pada 18 Ogos tahun lalu.


 

KES kematian Teoh Beng Hock pada 16 Julai 2009 selepas memberi keterangan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih lagi menjadi duri dalam daging untuk semua agensi penguat kuasa di negara ini.

Sebelum ini, pelbagai dakwaan dilontar kepada SPRM sehingga ke tahap ada yang mendakwa pegawai SPRM sendiri membunuh Beng Hock, seorang saksi penting dalam siasatan mereka.

Kebanyakan anggota masyarakat yang bijak menilai dengan segera menolak dakwaan sedemikian kerana memahami ada pihak tertentu yang cuba mengalih perhatian umum daripada siasatan penyelewengan di negeri Selangor.

Tujuan pihak berkepentingan melengah-lengahkan usaha menyelesaikan siasatan kes itu juga semakin terbongkar melalui prosiding Suruhanjaya Siasatan Diraja yang sedang berlangsung kini apabila satu persatu hasil siasatan SPRM mula dikongsi dan didedahkan. Pendedahan tersebut semakin menunjuk ke arah kemungkinan sesuatu yang tidak kena dan mencurigakan telah atau sedang berlaku di kalangan individu tertentu dalam Kerajaan Negeri Selangor.

Hakikatnya, anggota exco kerajaan negeri itu merupakan antara yang paling lantang melaungkan sokongan menentang penyelewengan dan rasuah selama ini tetapi kini dilihat tidak mahu atau kurang memberi kerjasama dalam siasatan yang dijalankan SPRM.

Pelbagai alasan dan taktik mengalih perhatian diambil terutamanya dihebohkan dalam media alternatif ketika SPRM cuba mendapatkan kerjasama mereka seterusnya menimbulkan lebih banyak tanda tanya kepada rakyat. Terbaru, Tv Selangor melalui portalwww.selangorkini.com.my melaporkan pada 25 April lalu bahawa bekas majikan Beng Hock, Ean Yong Hian Wah menafikan pembabitan mendiang selaku orang tengah dalam urusan sebut harga dengan kontraktor.

Hian Wah juga didakwa mengutuk SPRM yang menyatakan wujud kaitan Beng Hock dan parti DAP dalam urusan sebut harga tersebut ketika prosiding Suruhanjaya Siasatan Diraja berlangsung, seolah-olah menunjukkan berlaku penerimaan rasuah dan komisen daripada kontraktor.

Pada 26 April lalu, portal berita Malaysiakini pula melaporkan SPRM gagal mencari bukti salah guna dana kerajaan negeri Selangor membabitkan Hian Wah di bawah Seksyen 18, Akta SPRM.

Portal itu turut melaporkan reaksi segera Hian Wah terhadap laporan tersebut dalam laman Facebook beliau dengan menulis, "Selepas menunggu lebih dua tahun, keadilan akhirnya tiba jua."

Persoalannya, adakah siasatan SPRM sudah selesai dalam kes tersebut dan benarkah keputusan rasmi siasatan terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Kembangan itu adalah 'tiada aktiviti penyelewengan atau rasuah dikesan'?

Lee Wye Wing, kontraktor yang menjadi saksi ketika prosiding itu sendiri mendakwa Beng Hock menjadi orang tengah mengenai sebut harga tetapi siasatan terpaksa dihentikan separuh jalan apabila saksi penting kes, Beng Hock 'mati mengejut'.

Pada prosiding sama, Pemangku Penguasa Kanan SPRM, Ahmad Shafik Abdul Rahman @ Alwee mendakwa tidak mendapat kerjasama daripada saksi lain, siasatan diganggu malahan pegawai-pegawai suruhanjaya itu turut menerima ugutan selepas kematian Beng Hock.

Kenyataan Ahmad Shafik menunjukkan siasatan kes penyalahgunaan wang peruntukan kerajaan negeri Selangor itu belum selesai dan dengan itu sepatutnya belum mempunyai keputusan rasmi.

Presiden Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM), Shafie Bakri yang diminta memberi penjelasan umum prosedur kertas siasatan menjelaskan tiada istilah kes ditutup kerana sesuatu kes hanya 'selesai' secara rasmi selepas dikemukakan kepada mahkamah atau pihak pendakwaraya.

"Bagi pihak polis, kes bermula dengan laporan salah laku jenayah, disiasat jika wujud keraguan maklumat dengan merakam percakapan pihak terbabit dan maklumat berkaitan dan berakhir dengan tangkapan.

"Kes selesai selepas dibawa ke mahkamah sahaja dan jika tidak, akan kekal sebagai 'dalam simpanan' iaitu kes berkenaan boleh disambung siasatan kelak jika terdapat maklumat baru," jelasnya.

Tambah Shafie, kertas siasatan yang belum lengkap akan disimpan sehingga mendapat bukti baru dan jika individu disiasat tidak bersalah, kes akan kekal 'dalam simpanan' sehingga ada bukti lain yang menunjuk kepada individu sebenar yang membuat kesalahan tersebut.

Mengikut penjelasan umum prosedur siasatan bermula dan berakhir itu, nyata sekali siasatan yang tertunda akibat kematian Beng Hock masih 'dalam simpanan' dan tiada pihak yang boleh mengaku dirinya telah dibuktikan tidak bersalah kecuali selepas mahkamah membuat keputusan.

Ini bermakna kenyataan 'gagal mencari bukti' bukan bermakna 'tidak bersalah', sebaliknya hanya menunjukkan siasatan masih berterusan dan tidak tamat selagi mahkamah tidak menetapkan keputusannya.

Oleh itu, bukan sahaja tidak wajar menuduh seseorang itu bersalah sebelum dibawa ke mahkamah, individu yang dikaitkan juga tidak boleh sesuka hati 'melepas dan membebaskan diri' daripada siasatan kes yang belum selesai.

Walaupun bukti kukuh masih belum ditemui mengaitkan aktiviti jenayah kepada individu atau kumpulan tertentu, Hian Wah selaku ADUN Seri Kembangan tidak sepatutnya memilih sendiri kontraktor dan 'membenarkan' penambahan nilai sebut harga berlaku.

Dalam kata lain, tindakan itu tidak salah dari sudut perundangan tetapi salah dari sudut moral terutamanya dengan laungan pentadbiran CAT (kecekapan, kebertanggungjawapan dan ketelusan) oleh DAP.

Dakwaan kaitan ahli keluarga Wye Wing (kontraktor) dengan parti itu juga menimbulkan persoalan sama ada amalan kronisme dan nepotisme sedang menular dalam DAP dan pihak pembangkang terutamanya di Selangor.

Wye Wing ketika prosiding itu berlangsung bersetuju dengan cadangan peguam SPRM, Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah bahawa ada ahli keluarganya mempunyai hubungan dengan pemimpin tertinggi DAP.

Suruhanjaya itu turut dimaklumkan Wye Wing sebenarnya telah didakwa menggunakan nama syarikat bumiputera bagi mengaut projek-projek Kelas F di kawasan Seri Kembangan dan Kampung Tunku yang sepatutnya diperuntukan kepada kontraktor bumiputera.

Maka, secara moralnya bukan sekadar pemilihan kontraktor secara terus, malahan kontraktor dari Seremban, Negeri Sembilan untuk menjalankan projek di Selangor dan bukannya kontraktor kelas F bumiputera.

Terkini, pegawai SPRM sama, Ahmad Shafik semalam menyatakan terdapat elemen kesalahan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan bersubahat ditemui selepas beliau mengambil alih siasatan yang sebelum ini dikendalikan SPRM Selangor.

Hian Wah, Beng Hock dan Wye Wing disyaki terlibat dalam kegiatan menipu kerajaan negeri Selangor dengan menyalahgunakan lesen syarikat kontraktor bumiputera bagi mendapatkan projek serta program di bawah peruntukan wakil rakyat.

Menurut Ahmad Shafik, walaupun kes itu merujuk kepada Seksyen 18 (tuntutan palsu), terdapat juga kesalahan lain yang boleh disiasat seperti Seksyen 23 (salah guna kuasa) atau menipu di bawah Kanun Keseksaan.

Bagaimanapun, siasatan lanjut terhadap kesalahan itu tidak dapat dilakukan berikutan kematian Beng Hock selain kontroversi dan keadaan yang tidak sesuai serta dipolitikkan pihak tertentu selepas kejadian tersebut.

Walaupun sukar atau tidak dapat dibuktikan berlakunya salah laku atau penyelewengan, pihak pembangkang terutamanya DAP di Selangor perlu bertindak membersihkan imej mereka berikutan perkembangan dan pendedahan kes tersebut.

Bukan semua rakyat Selangor begitu mudah diperolok untuk percaya apa sahaja oleh mana-mana pihak. Penilaian peribadi wakil rakyat oleh setiap pengundi akan menentukan sama ada mahu mengekalkan kepimpinan negeri Selangor pada Pilihan Raya Umum Ke-13 kelak.


--
ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮ ﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮ ﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺴﻠﺍ

http://www.rizal.bizonline2u.com

Regards
Rizal Jalil
60134481000

Comments

Popular posts from this blog

[kl-bogel] Cikgu Zana

[kl-bogel] Rogol Cikgu Syikin

[kl-bogel] Pak Din Dusun